DESIGS FEMENINS EN EL CINEMA. TEORIES, MÈTODES, ESTUDIS DE CAS (tardor 2020)
A partir dels anys 80 del segle passat, amb l’anomenat “gir de la consciència feminista” es van posar en crisi les formes essencialistes de definir la subjectivitat femenina, i, doncs, la monolítica concepció del desig femení com un ens inalterable. Va començar a ser reivindicada una concepció oberta del subjecte femení desitjant com a lloc d’un conjunt d’experiències múltiples, complexes i potencialment contradictòries. En aquest nou paradigma, l’obra de Teresa de Lauretis, Judith Butler o, en una altra direcció, Rosi Braidotti, han ofert nous camins filosòfics per parlar dels subjectes i dels seus desigs. La teoria fílmica no ha estat aliena a aquesta metamorfosi, i ha generat obres de referència com les de Tania Modleski, Jackie Stacey, Gaylyn Studlar o Linda Williams. Aquest Call for Papers invita a presentar textos que, seguint aquestes noves direccions, ajudin a repensar la representació dels desigs femenins en el cinema, tant des d’una perspectiva històrica com atenent a la vitalitat de la creació contemporània. Es tindran en compte tan aviat els articles que aprofundeixen en les diferents bases teòriques i metodològiques relacionades amb aquest àmbit d’estudi, com aquells que analitzin, des d’una perspectiva comparada, gestos, mirades i imatges seleccionades com a objectes d’anàlisi per a l’aprofundiment en la recerca sobre la representació audiovisual dels desigs femenins en les obres cinematogràfiques. Es suggereix, en els estudis de cas, que es parteixi de la comparativa entre dues imatges o seqüències de films diversos que impulsin el desenvolupament de la recerca.
Idiomes: Comparative Cinema edita tots els seus articles en anglès, però admet originals per ser avaluats i publicats també en català o espanyol, i està obert a acceptar articles en altres idiomes, prèvia consulta a través de Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla. . En cas d’acceptació, els autors hauran d’assumir-ne la traducció a l’anglès.
Longitud dels articles: de 5.000 a 6.000 paraules, incloent notes al peu. Els textos (en Word) i les imatges que els acompanyin han d'enviar-se a través de la plataforma RACO.
Dates de recepció: del 15 de octubre de 2019 al 15 de desembre de 2019. EXTENSIÓ: La recepció d'articles ha estat prorrogada fins al 30 de gener de 2020.
* A partir del 15 de octubre de 2019, Comparative Cinema obrirà la recepció de textos per a una nova secció miscel·lània, en la qual s'acceptaran articles sense vinculació temàtica amb els números monogràfics proposats. D'aquesta data endavant, la recepció d'aquests articles es realitzarà de forma continuada, però la seva publicació es donarà en els números subsegüents de la revista, prèvia coordinació amb els editors.