CALL FOR PROPOSALS DEL NÚMERO 9

 

EZTETYKA

 

Durant els anys 60 i 70, en paral·lel als processos de descolonització del Tercer Món, nombrosos cineastes d’Amèrica Llatina van articular el seu pensament cinematogràfic a partir de manifestos que posaven en relació la creació i la política: Cine y subdesarrollo (Fernando Birri, 1962), Eztetyka da fome (Glauber Rocha, 1965), Hacia un tercer cine (Octavio Getino i Fernando Solanas, 1969), Por un cine imperfecto (Julio García Espinosa, 1969), Eztetyka do sonho (Glauber Rocha, 1971) i Teoría y práctica de un cine junto al pueblo (Jorge Sanjinés i Grupo Ukamau, 1979) són alguns dels textos teòrics més significatius.

 

En el seu número 9, Cinema Comparat/ive Cinema vol abordar aquests textos en relació al cinema contemporani i preguntar-se per la seva vigència a dia d’avui. Idees com la definició nacional versus l’homogeneïtzació neocolonial, la necessitat del testimoni documental, els mètodes de creació col·lectiva, el qüestionament de la figura de l’artista, l’aprofitament creatiu de les limitacions de producció o l’emancipació respecte la ideologia burgesa poden repensar-se a partir de fenòmens contemporanis: l’evolució de les cinematografies on aquests manifestos van sorgir, la popularització del cinema documental, les noves formes de creació amb càmeres domèstiques o telèfons mòbils, la difusió mitjançant xarxes socials, la importància que aquests canals alternatius han tingut en els moviments socials recents a Amèrica Llatina, el món àrab i Europa, els projectes de pedagogia cinematogràfica, etc. A partir d’aquests temes, volem pensar si aquests manifestos són útils per abordar les manifestacions de cinema polític d’avui dia.    

 

Aquells interessats poden enviar propostes de 500 paraules a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. juntament amb una llista de cinc fonts bibliogràfiques i una breu biografia de 100 paraules. Data límit: 15 de maig de 2016.

 

 

Textos de referència:
Cine y subdesarrollo (Fernando Birri, 1962)
Eztetyka da fome (Glauber Rocha, 1965)
Hacia un tercer cine (Octavio Getino i Fernando Solanas, 1969)
Por un cine imperfecto (Julio García Espinosa, 1969)
Eztetyka do sonho (Glauber Rocha, 1971):
Teoría y práctica de un cine junto al pueblo (Jorge Sanjinés i Grupo Ukamau, 1979)

 

 

Rodatge de Dios y Diablo en la Tierra del Sol (Deus e o Diabo na Terra do Sol, Glauber Rocha, 1964)