SOBRE EL FILM-DIARI

Anne-Charlotte Robertson

COM CITAR AQUEST ARTICLE?

ROBERTSON, ANNE-CHARLOTTE, "Sobre el Film-Diari" a: Cinema Comparat/ive Cinema, vol. 4, n. 8, 2016, p. 14

DESCARREGAR EN PDF

 

 

LocomotionAnne Charlotte Robertson

Locomotion (Anne-Charlotte Robertson, 1981)

No tenia forma d’explicar per què patia crisis. Era una altra cosa inexplicable en la meva vida. De nena, mentre creixia mai vaig pensar que tindria deliris i seria hospitalitzada. El 1981 vaig començar el diari, i aquell any no vaig tenir més crisis. Potser fos perquè anava a l’escola de cinema: tenia un lloc on anar, una càmera que podia demanar. Vaig fer alguns curts a la tardor de 1981, i llavors vaig començar el diari.

 

Vaig titular un curtmetratge Locomotion (1981): em mostra contra una paret blava, cridant i exhibint els efectes secundaris de la medicació tal com havia observat als hospitals. La primera crisi real que vaig tenir al cinema va ser el 1982. Vaig mostrar els meus deliris, vaig mostrar que tenia por que els tubercles sofrissin, per tant volia portar-los un altre cop al jardí i tornar-los a plantar. Se’m pot veure agafant el meu gran impermeable i les remolatxes, les pastanagues i les cebes, preparant-les per retornar-les, fent llenguatge de signes davant de la càmera.

 

De fet, el primer col·lapse es va produir poc després que una persona a l’escola m’amenacés amb trucar a la policia i s’emportés la càmera lluny de mi. Perdent aquesta càmera vaig perdre el seny. Cada vegada que tinc una crisi, tracto de fer-ne fotos. El meu problema amb el film-diari (i amb el diari escrit) és que de vegades em torno paranoica i odiosa. Les veus al meu cap es tornen tan aterridores que no m’atreveixo a documentar-les. És massa aterridor.

 

Crec en el cinema com a necessitat diària. Monet va fer els seus pallers i jo he fet la glorieta al pati posterior. Aquest hivern estava tan deprimida, després de sortir de l’hospital i ser sotmesa a una gran quantitat de restriccions, que vaig estar fent fotos tots els dies de la glorieta a qualsevol moment del clima.

 

 Five_Year_Diary

Five Year Diary (Anne-Charlotte Robertson, 1982-1994)

 

Extractes de la conversa de Scott MacDonald amb Anne-Charlotte Robertson a: Scott MacDonald (1992). A Critical Cinema 2. Interviews with Independent Filmmakers. University of California Press. Berkeley.